Sinds het voorjaar van 2022 is een specialisatiecommissie gestart met het uitwerken van een specialisatiesysteem. Op deze pagina is informatie te vinden over de verschillende richtlijnen, reglementen en daarbij behorende documenten.
Op dit moment loopt er een pilot voor het aanvragen van een specialisatie voor het tolken voor mensen met een beperking in horen en zien (Doofblinden). Gedurende deze pilot, is het specialisatiesysteem nog niet toegankelijk voor andere werkgroepen van tolken. Na afronding van deze pilot, zal het systeem voor iedereen worden opgesteld.
Het specialisatiesysteem bestaaat uit twee fases. In de eerste fase kan een werkgroep een aanvraag indienen voor een voorlopige erkenning tot specialisatie.
Wanneer de specialisatiecommissie positief oordeelt over deze aanvraag, kan de werkgroep doorstromen naar de tweede fase waarin bijvoorbeeld de competenties en (na)scholingsvereisten uitgewerkt worden. Wanneer de specialisatiecommissie ook positief oordeelt over de aanvraag in fase 2, is een werkgebied definitief erkent tot specialisatie.
Vervolgens kunnen tolken die aan de eisen voldoen een verzoek indienen voor het toewijzen van een specialisatie. Daarnaast is er ook een overgangsregeling uitgewerkt.
Alle criteria en voorwaarden zijn uitwerkt in een reglement: 3.0 Criteria en voorwaarden erkenning specialisaties
De documenten voor de verschillende fases zijn hier te vinden.
Fase 1
1A Richtlijnen voor werkgroepen specialisatie FASE 1
0 Aanvraagformulier starten specialisatietraject
1B Aanvraagformulier werkgroep specialisatie FASE 1
De specialisatiecommissie hanteert bij de beoordeling van een aanvraag in fase 1 de volgende checklist:
Checklist beoordeling specialisatieaanvraag fase 1
Fase 2
2A Richtlijnen Specialisatiecommissie FASE 2
2B Richtlijnen voor beschrijven van competenties
2C Aanvraagformulier werkgroep specialisatie FASE 2